هدایتبه راههای امن و صراط مستقیم
«قد جاءكم من الله نور و كتاب مبین یهدی به الله من اتبع رضوانه سبل السلام... ویهدیهم الی صراط مستقیم» (مائده:15 و16); برای هدایتشما نوری عظیم و كتابی با حقانیت آشكار آمد. خدا با آن كتاب هركه را در پی رضا و خشنودی او ستبه راههای سلامت و صراط مستقیم رهنمایی میكند.
قرآن كریم، كه نوری از سوی خداوند متعال است، كسانی را كه در پی كسب خشنودی خدا باشند به راههایی كه از هر نظر سلامت است و كسی را كه در آن پای نهد به سلامتبه سر منزل مقصود - كه خداست - میرساند، هدایت میكند. این راهها میتواند در طول یكدیگر و نیز در عرض هم باشند. كسانی كه در این راهها قدم میزنند در هر قدم، از ظلمتی رهایی یافته و به نوری نایل میشوند و سرانجام، از سبل امن به شاهراه هدایت (صراط مستقیم) راهنمون میشوند.
9- ورود به رحمت ویژه الهی و هدایتبه ذات او
«یا ایها الناس قد جاءكم برهان من ربكم و انزلنا الیكم نورا مبینا فاما الذین آمنوا بالله و اعتصموا به فسیدخلهم فی رحمة منه و فضل و یهدیهم الیه صراطا مستقیما» (نساء:174 و 175); ای مردم، برای هدایتشما از جانب خدا برهانی محكم آمد و نوری تابان به سوی شما فرستادیم. پس آنان كه به خدا گرویدند و به او متوسل شدند به زودی، آنها را به جایگاه رحمت و فضل خود در خواهد آورد و به راه راست رهنمایی مینماید.
مؤمنانی كه به این ریسمان نورانی الهی چنگ زنند و پناه برند خداوند، خود، ایشان را در رحمت و فضل ویژهاش وارد میسازد و از صراط مستقیم ویژهای، ایشان را به ذات اقدس خود راهنمایی میكند. آنان در این جهان از همنشینان خدا و در سرای آخرت نیز در پایگاهی رفیع و راستین در آستان مقدس الهی خواهند بود. در آیه دیگری میفرماید: «ان المتقین فی جنات ونهر فی مقعد صدق عند ملیك مقتدر» (قمر:54 و 55); اهل تقوا در باغها و كنار نهرهای بهشت منزل گزیدهاند، در منزلگاه صدق و حقیقت، نزد خداوند عزت و سلطنت جاودانی متنعماند.
قرآن مجید در كنار اهدافی كه برای خود برمیشمرد، موانعی را نیز برای بهرهمندی از قرآن و رسیدن به اهداف آن مطرح كرده است. در این بخش، ابتدا شروط و سپس موانع بهرهمندی از آن مطرح میگردد:
الف _ شروط بهرهمندی از قرآن
قرآن مجید در كنار اهدافی كه برای خود برمیشمرد، شروط و موانعی را نیز برای بهرهمندی و رسیدن به آن اهداف مطرح كرده است. در این بخش، ابتدا شروط و سپس موانع بهرهمندی از قرآن را مطرح میكنیم:
1- در پی علم و یقینبودن
یكی از شروط مهم برای بهرهمند از قرآن آن است كه انسان در پی دستیابی به علم و یقین باشد، بخواهد به حقایق پی برد و بر گمان و حدس و امثال آن تكیه نكند. قرآن مجید در پاسخ به مشركان و در مقام نفی شرك، همواره میگوید كه آنان دنبال گمان، تقلید و شكاند و نسبتبه مدعای خویش یقین ندارند; اگر راست میگویند دلیل قاطعی بر مدعای خود بیاورند. به هر حال، اگر كسانی به دنبال هواهای نفسانی خود باشند و یا بر اساس گمان و شك بخواهند زندگی خود را بنا نهند، از قرآن بهرهای نخواهند برد. در آیه 11 سوره توبه میفرماید: «قد فصلنا الایات لقوم یعلمون.» در آیه 11 بقره نیز میفرماید: «قد بینا الایات لقوم یوقنون.» مشابه این، آیاتی است كه چنین بیانی دارند:«لقوم یفقهون» (انعام:98)، «لقوم یتفكرون» (یونس:24)، «لاولی الالباب» (آلعمران:190).
2- در اختیارداشتن قلب خود
در آیاتی از قرآن مجید میفرماید: «ان فی ذلك لذكری لمن كان له قلب» (ق:37); در این، پند و تذكری استبرای آنكه دارای قلب هوشیاری باشد.
انسان در اثر گناه و یاغفلت گاهی قلب و دل خود را در اختیار شیطان،هواینفس، غرایزحیوانیوانسانهایمنحرفقرارمیدهد و آنان دلش را میربایند. كسی كه دل ندارد - یعنی، دل را به دیگری سپردهاست واو هرگونه كه میخواهد بر آن حكم میراند - نمیتواند از قرآن بهرهمند شود. كسی از قرآن بهرهمند میشود كه بر دل خود مسلط باشد. در روایات آمده است كه اگر شیاطین پیراموندلپرسهنمیزدندوآنرااحاطهنمیكردندانسانمیتوانستبه ملكوت جهان نظر كند و حقایق هستی را دریابد. باید دل در اختیار انسان باشد تا آن را در اختیار قرآن و حقایق آن قرار دهد; در نتیجه، متاثر شود و به سوی كمال خویش حركت كند.
3- حیات و زنده(دل) بودن
در آیه 70 سوره یس میفرماید: «لینذر من كان حیا»; قرآن نازل شده است تا كسانی را كه زندهاند بیم دهد. برخی انسانها مردهاند و مرده را هرقدر صدا بزنی، موعظه كنی یا حقایق را برایش بازگو كنی اثری نخواهد داشت. انسانهایی كه در اثر گناه بر قلبهاشان مهر خورده و راه نفوذ معارف حق را بر خود بستهاند وقتی حقایق و آیات الهی را میشنوند، ذرهای تاثیر در آنان نمینهد; گویا چنین حقایقی را نشنیدهاند. منافقان مظهر كامل این حالت مردگی و مؤمنان حقیقی مظهر كامل زندهدل بودناند. قرآن مجید میفرماید: «ا و من كان میتا فاحییناه و جعلنا له نورا یمشی به فی الناس كمن مثله فی الظلمات لیس بخارج منها» (انعام: 122); آیا كسی كه مرده بود و او را زنده كردیم و برایش نوری قرار دادیم كه با آن در بین مردم حركت میكند مانند كسی است كه در تاریكیها به سر میبرد و از آن خارج نیست؟
انسانهای زنده، كه باتقوا هستند، با نور خدا حركت میكنند و در برخورد با شیاطین، هوشیارانه عمل مینمایند: «ان الذین اتقوا اذا مسهم طائف من الشیطان تذكروا فاذا هم مبصرون» (اعراف:201); اهل تقوا را چون وسوسه و خیالی از شیطان به دل رسد، همان دم خدا را به یاد آورند و همان لحظه بصیرت و بینایی پیدا كنند.
4- در پی خشنودی خدابودن
انسانها در هر عملی كه انجام میدهند، علاوه بر علم و آگاهی، انگیزهای نیز دارند و باید داشته باشند، ولی انگیزهها در افراد و موقعیتهای گوناگون متفاوت است; گاهی كارها برخاسته از انگیزههای حیوانی و نفسانی مانند سیركردن شكم و تامین لذایذ مادی است و گاهی انسان فراتر از سطح حیوانات قرار میگیرد. در این صورت، انگیزههای مادی نمیتواند محرك اصلی او باشد و آنچه در پی آن است موضوعی فراتر از تامین لذایذ مادی خواهد بود. در این میان، آنان كه عشق به حقایق دارند با كشف مطالب علمی دلخوش میشوند و حداكثر با درك مفاهیمی كه از معنویات حكایت دارد، سرمست میشوند; ولی اگر انسان با خدا آشنا شود، خدا را خوب بشناسد و به او معتقد گردد بالاترین لذت برای او خشنودی خداست; نه در انجام اعمالش انگیزه دنیوی دارد و نه امیدی به نعمتهای بهشتی و نه خوفی از عقوبتهای اخروی در خود مییابد. چنین افرادی حتی اگر خدا نعمتهای بهشتی را هم در اختیارشان قرار ندهد یا عقوبتشان كند از او ستبرنمیدارند; زیرا خشنودی خدا برایشان از همه چیز بالاتر است.
خداوند درباره اینان میفرماید: «یهدی به الله من اتبع رضوانه سبل السلام ... و یهدیهم الی صراط مستقیم» (مائده:16); خداوند كسانی را كه در پی خشنودی او باشند... به وسیله قرآن به راههای امن هدایت میكند و آنان را به صراط مستقیم رحمت و قرب خویش رهنمون میگردد.
5- تقوا
(در این زمینه در قسمت اهداف قرآن در بعد گرایش سخن گفته شد. بدانجا رجوع كنید.)
6- خشیت و خوف
یكی دیگر از شروط بهرهمندی از قرآن، كه مرتبط با انذار و بیمدادن قرآن میباشد، خوف و خشیت است. در سوره یس، پس از آنكه هدف قرآن را انذار و بیمدادن مردم میداند و متذكر میشود كه منافقان از انذار قرآن بهرهای ندارند، میفرماید: «انما تنذر من اتبع الذكر و خشی الرحمن بالغیب فبشره بمغفرة و اجر كریم» (یس:11); فقط كسی از بیمدادن تو بهره میبرد كه پیرو قرآن باشد و از خداوند رحمان خشیت داشته باشد، پس او را به آمرزش و پاداش ارجمند الهی بشارت ده.
1 نور: 55
فصلنامه معرفت, ش24
نظرات شما عزیزان: